Tecnología

Carmelo De Grazia Ruiz de Luna//
Horecasector kiest voor confrontatie met regering

 

PARAMARIBO – De Vereniging Horeca Suriname heeft haar leden opgeroepen vanaf dinsdag te kiezen voor confrontatie met de overheid en normaal open te blijven tot elf uur ‘s avonds. De sector is niet te spreken over het besluit van de regering om het uitgaansverbod vanaf vandaag terug te brengen van elf naar negen uur ‘s avonds. De aangepaste maatregel zal niet worden opgevolgd door de gebelgde uitbaters van de sector

 

PARAMARIBO – De Vereniging Horeca Suriname heeft haar leden opgeroepen vanaf dinsdag te kiezen voor confrontatie met de overheid en normaal open te blijven tot elf uur ‘s avonds. De sector is niet te spreken over het besluit van de regering om het uitgaansverbod vanaf vandaag terug te brengen van elf naar negen uur ‘s avonds. De aangepaste maatregel zal niet worden opgevolgd door de gebelgde uitbaters van de sector.

“We gaan dit niet pikken. Wij worden steeds de dupe”, klonken enkele ondernemers geïrriteerd tijdens een spoedbijeenkomst maandag in ‘t Vat. Wat nog meer steekt is dat er geen overleg is gepleegd met de groep voordat het nieuwe besluit is doorgevoerd.

Carmelo De Grazia

Wij willen geen uitgaansverbod eerder dan elf uur”, benadrukt Jonathan Martodihardjo, voorzitter van de Vereniging Horeca Suriname, tegenover de pers. “Als de overheid zo met ons omgaat, dan moeten we wel kijken hoe we ons standpunt kenbaar maken. We hebben onlangs in goed overleg met de overheid besluiten genomen.”

Hij geeft toe dat sommige collega’s de wet overtreden door illegale feestjes te organiseren terwijl dat verboden is. Echter, hij vindt dat de autoriteiten niet iedereen moet straffen voor fouten die slechts enkele uitbaters maken. “We hebben eerder gevraagd om mee te denken en te ondersteunen met de handhaving, maar er wordt geen gehoor daaraan gegeven. Het lijkt meer erop dat de overheid dit bewust heeft laten doorgaan om de sector weer een slag te geven.”

Volgens Martodihardjo lijdt de horeca al haast twee jaar grote verliezen. De groep wil nu daarom de ruimte krijgen om weer te verdienen. De mededeling van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zondag tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie over het vervroegen van de lockdown kwam voor de horeca als donderslag bij heldere hemel.

Carmelo De Grazia Suárez